Ansøgning om dispensation hos Trafikstyrelsen

Der er mulighed for at søge dispensation hos Trafikstyrelsen. Dette skal ske ved hjælp af en ansøgning, som skal opfylde generelle krav.

Vi tager dig gennem processen.

OBS: At opnå dispensation hos Trafikstyrelsen koster generelt minimum 10.000 kroner, da Trafikstyrelsen kun udsteder dispensation ved at betale løn til deres medarbejders tidsforbrug, samt udarbejdelse af driftshåndbog.

Har du brug for dispensation for at flyve?

Det er ikke alle der har brug for dispensation, for at få lov til at flyve med sin drone. Privatpersoner der ønsker at flyve med droner, har ikke brug for at søge dispensation, hvis de generelle regler for flyvning med droner overholdes disse regler kan læses i Trafikstyrelsens bekendtgørelse, eller på vores side om regler for flyvning med droner.

Hvis du er privatperson kan du som hovedregel ikke som om dispensation, da der skal være en speciel grund til det: ikke bare at du skal lege med din drone.

Hvis du er erhvervsdrivende fx fotograf, landmand, reklamebureau eller noget helt fjerde, har du mulighed for at søge om dispensation. Dette kan være hvis du har brug for luftoptagelser til en video, af markerne til landmanden, en demonstration, et event, eller noget helt andet. Der skal blot være en bedre grund end, at I skal flyve med dronen fredag efter fyraften.

Organisationer og privatpersoner kan også søge om dispensation, men chancen for at få sagen til at ende ud til ens egen fordel er forringet, kontra erhvervsdrivende.

I enkelte tilfælde kan der gives dispensation, med et vederlag fx et større pengebeløb.

Inden du søger om dispensation

.. er det vigtigt at du har styr på tre generelle ting.

  • Kan du styre dronen? For det første er det et krav fra Trafikstyrelsen, at du kan finde ud af at styre dronen. Dette kan gøres ved at optage videoklip af dig der flyver dronen. Du kan også vælge den traditionelle løsning og tage et certifikat hos en modelklub (Model Flyvning Danmark).
  • Udarbejdelse af driftshåndbog. En driftshåndbog beskriver alle processerne fra man starter dronen, til den lander igen hvad skal man helt præcist gøre og hvad hvis der gør noget galt? At udarbejde en driftshåndbog er meget kompliceret og vi anbefaler derfor at I får en konsulentvirksomhed med speciale i driftshåndbøger for modelflyvning. I kan hente formularen her (25 sider).
  • Ansvarsforsikring. Du skal have tegnet en ansvarsforsikring på dronen. Dette har AXA Forsikring speciale i.

Ansøgningen om dispensation

Når du har ovenstående punkter på plads, er det bare med at sende ansøgningen om dispensation afsted til Trafikstyrelsen.

Ansøgningen skal som minimum indeholde:

  • Ansøgningsskema
  • Tegningsberettigelse (dokumentation fra erhvervs & selskabsstyrelsen udskrift gældende virksomhed (CVR) eller organisation)
  • Virksomhedens aktiviteter
  • Ansvarsforsirking (skal være i overensstemmelse med Europa Parlamentets og rådets forordning)
  • Pilotens navn, personnummer og redegørelse for erfaring med flyve typen (modellen evt. brug video til dokumentation)
  • Beskrivelse af dronen dimensioner, fabrikant, tekniske specifikationer, m.v.
  • Driftshåndbogen (den du ofte ikke selv kan udarbejde)

Når det er gjort sender i en mail til Trafikstyrelsen med alle dokumenterne, samt redegørelse for ansøgningen om dispensation.

Tip: Gør det klart i mailen, at I er klar over at I skal betale for timeforbruget Trafikstyrelsen skal bruge på jeres sag (er ofte mellem 2 og 10 timer og en timepris fra 500 til 1500 inkl moms).